Защо трябва да се обърнем към логопед

11.01.2019
11 причини за консултация със специалист по въпросите на детското развитие

За съжаление много родители не обръщат сериозно внимание на това, че детето им не говори добре, надявайки се, че с възрастта всичко ще се оправи, като по този начин губят скъпоценно време.

Родителите осъзнават, че в предучилищна възраст би било добре логопед да провери детето и да прецени съответства ли речта му на етапа на развитие. Но много често отлагат това посещение, предполагат, че с времето говорът ще става ясен и по-правилен.

Кои са причините да потърсите логопед? И каква трябва да е възрастта на детето, за да се обърнете за помощ към специалист?

Причина 1. Ако детето до 3 годинки говори на свой език, при това много и активно, а почти не използва обикновени и лесни думи.

Причина 2. Ако детето не иска да говори, «много е упорито».

Причина 3. Ако до 3-годишна възраст нещо ви прави впечатление в речта на детето. Вие сравнявате как говорят неговите връстници и откривате разликата.

Това, което родителите приемат за мързел или инат, може да се окаже нарушение в моторната или сензорната сфера. И ако такива нарушения бъдат открити, е необходимо да се започнат корекционни занимания колкото се може по-рано, за да се помогне на детето да проговори.

Причина 4. Ако детето е на възраст 4 – 5 годинки,  а говори „размазано“, неясно, неразбрано, не изговаря много звукове.

Причина 5. Ако детето и след 4-ата и  5-ата годинка продължава да говори меко и по бебешки.

Причините може да са 2. В първия случай е възможно логопедът да открие дизартрия. Вторият вариант - може да се окаже, че проблемите са психологически – детето се опитва да привлече вниманието на родителите.

Причина 6. Дете, навършило 6 години,  не произнся правилно отделни звукове.

На тази възраст при детето е почти напълно развита фонетичната система и по тази причина проблеми не би трябвало да има.

 Причина 7. Детето започва да говори със запъвания, повтаря първите звукове, срички, заеква.

 Причина 8. Дете, навършило 6 години, не може да отговори на въпрос, трудно учи стихотворения наизуст, не може да запомни и преразкаже текст, в дългите думи размества или пропуска срички.

Причина 9. Ако детето в училище има проблеми с писането. Най-често този проблем се забелязва от учителите във 2 – 3 клас.

Ако сте го забелязали по-рано – веднага се обърнете към логопед! Възможно е детето да има дисграфия, а може да страда от дефицит на вниманието, за което ще ви трябва помощта и на психолог.

 Причина 10. Ако при детето дори след лека травма  започнат проблеми с писането – незабавно вземете мерки и потърсете невропатолог и логопед.

 Причина 11. Ако непосредствено преди 1 клас забележите някакви трудности и не сте сигурни готово ли е детето да тръгне на училище, или не.

Не допускайте натрупване на училищни проблеми върху вече съществуващите. Все още имате време да се консултирате с логопед и своевременно да ги отстраните.